Aile ve Toplum

  Aile toplumun temel yapısını oluşturur. Toplumun değer yargılarını, kültürünü ,ahlak anlayışını, görgü kuralları hep aileden topluma yayılmaktadır. Toplumu oluşturan bireyler ailelerinde bebeklik ve çocukluk dönemlerinde nasıl yetiştirildiler ise o şekilde davranış geliştirir ve toplum ile iletişim içine girerler bu nedenle aile çok önemlidir. Aile çekirdek ve geniş olmak üzere ikiye ayrılabilir geçmiş zamanlarda köy yaşantısı ile birlikte çocuklar anne baba ve dede, annane ve babannelerden oluşmaktaydı birinci derece akrabaların bir arada yaşaması geniş aileyi oluşturuyordu ancak zamanla köyden kente geçiş evlerin küçülmesi yaşam şartlarının zorlaşması ile birlikte aile yapılarıda değişmeye başladı. Artık çekirdek aile dediğimizde anne ve baba ve çocuklardan oluşan aile tipi aklımıza gelmekte ve ailerin çocuğu artık bu şekilde yaşamakta. Bunun bence olumsuz yanları bulunmakta zira huzurevleri ve yaşlı bakım evlerinde pek çok dede ve ninen olumsuz ve sağlıksız en önemliside sevgisiz ve ilgisiz bir şekilde hayatlarının son dönemlerini yaşıyorlar oysa onlar çocuklarına en muhtaç oldukları zamanda kol kanat gerip besleyip büyütüler. Aile yapısı kültürümüzün korunması geleneklerimizin nesilden nesile talınması için çok önemli bu nedenle özellikle anne ve babanın çocuklarını yetiştirirken bunları gözönünde alması aile kavramını yozlaştırmaması çok önemli, boşanmaların günümüzde sık yaşanmaya başlaması çocukların anne yada babadan bazende ikisinden de ayrı yaşaması sağlıksız ve sorunlu nesillerin ortaya çıkmasında malaesef büyük bir etken.

Aile, bizi bütün yapan varlıktır. Yaratıcının bizlere gönderdiği bir birliktir. Zor zamanlarımızda bize yardımcı olan, mutluluklarımızı bizimle paylaşandır. Ne yazık ki bazen bunun değerini bilmiyoruz...

Oysa bu mutluluğu yaşamak isteyen o kadar çok çocuk, o kadar çok insan var ki, içlerindeki bu dileği tahmin bile edemezsiniz. Bir ailesi olsun diye Allah'a dua edenler çok. Ailede evin direği baba, herkesi düşünmek zorundadır. Çünkü geçindirmesi gereken bir yuvası vardır. Sadece ihtiyaç yönünden değil, sevgi bakımından da geçindirmelidir. Yoksa sadece ihtiyaçları karşılayan bir babanın aile diye bir şeyi olmaz. Kişi ailesinden öğrendiği ile yaşar. Ne kadar iyi yetiştirilse o kadar iyi yaşar. Evin en önemli ve en değerli olanı ise annedir. İşte o her şeyin en iyisini hak edendir. Bizimle en çok ilgilenen, bizi en iyi şekilde yetiştirendir. En önemlisi bizden sevgisini esirgemeyendir. Kimi çocuklar annesiz büyüyor. Onun sevgisinden mahrum kalıyor. Bu yüzden dolayıdır ki annemizin, babamızın, ailemizin değerini çok iyi bilmeliyiz!

Aile, çocukların en değerli varlıklarıdır. Bizden hiçbir zaman sevgilerini esirgemeyen ailemizi hiç üzememeliyiz. Unutmayın bir aile bin dünyaya bedeldir.




Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi