Sevgi ve Saygı

SAYGI:

Bir kişiye, bir düşünüşe, bir eyleme, bir başarıya; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla yüksek değer vermekten doğan özel bir duygu.

İNSANLARA SAYGI : Bayramlarda büyükleri ziyaret etmek, ellerini öpmek, birini konuşurken dinlemek ve sözünü kesmemek.

TERCİHLERE SAYGI: Farklı din ve mezhepteki kişileri dışlamamak, arkadaşınız sizden başka biriyle oynarsa da saygı göstermek.

DOĞAYA SAYGI: Yerlere çöp atmamak, ağaçları kesmemek, fabrika atıklarını denize akıtmamak.

EMEĞE SAYGI: Arkadaşlarından kopya çekmemek, panolara zarar vermemek, öğretmen ders anlatırken dinlemek, annenin yaptığı yemeğe "eline sağlık" demek.

HAKLARA SAYGI: Kantinde beklerken sırayı beklemek, otobüse binerken sıraya geçmemek, arkadaşına şiddet uygulamamak.

TARİHE SAYGI: Milli bayramlarla ilgili değer verici bilgiler aktarmak, Saygı duruşu ve istiklal marşında gülme, konuşma vb. saygısız davranışlarda bulunmamak, tarihimizdeki önemli kişilerin hayatları ve yaşantıları hakkında fikir sahibi olmak.

KENDİNE SAYGI: Vücudumuzun temizlik ihtiyaçlarını karşılamak,(ellerini yıkamak, tırnak ve diş temizliği vb), yeteneklerinin farkında olmak.

DÜŞÜNCEYE SAYGI: Arkadaşınız öğretmenin sorusuna cevap verdiğinde onunla alay etmemek, farklı düşüncede olan bir arkadaşınızın sözünü kesmeden dinleyebilmek.

ENGELLİLERE SAYGI: Gözleri görmeyen birini karşıdan karşıya geçirmek, tekerlekli sandalyeli olan birini kaldırıma çıkarmak.

ÖZEL HAYATA SAYGI: Arkadaşınızın çantasını veya telefonunu karıştırmamak, kapıyı çalmadan kimsenin odasına girmemek, İzin almadan kimsenin yazdıklarını okumamak.




Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi